SKRIVET: 2009-03-14, kl 20:03:59 | PUBLICERAT I: Allmänt

Vad är då tystnadsplikt?

En viss liten skitunge vet inte vad tystnadsplikt är!!! Men då ska jag uppdatera denna lilla skitungen som dessutom inte har en hjärna att tänka med och som lurar framförallt försvarslösa handikappade människor som inte kan föra sin egen talan och stjäl från dem!!!

Personliga assistenters tystnadsplikt

Personliga assistenter har tystnadsplikt enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Tystnadsplikten innebär ett förbud mot att muntligen eller på annat sätt lämna ut uppgifter om brukaren och brukarens privata förhållanden. Tystnadsplikten gäller gentemot såväl myndigheter som enskilda. Personlig assistent har tystnadsplikt även gentemot annan assistent hos brukaren rörande förhållanden som inte har betydelse för brukarens assistans. Även efter det att den personliga assistentens anställning har upphört gäller tystnadsplikt. 

Om den personliga assistenten är tveksam till om viss uppgift  får lämnas ut ska brukaren tillfrågas. Behöver brukaren hjälp att svara ska brukarens vårdnadshavare eller legale företrädare kontaktas.

LSS 29§

" Den som är eller har varit verksam inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet som avser insatser enligt denna lag får inte obehörigen röja vad han därvid erfarit om enskildes personliga förhållanden"

Utdrag ur brottsbalken 20 kap. 3 §

" Röjer någon uppgift, som han är pliktig att hemlighålla enligt lag eller annan författning, eller utnyttjar han olovligen sådan hemlighet, dömes, om ej gärningen eljest är särskilt belagd med straff, för brott mot tystnadsplikt till böter eller fängelse i högst ett år".

Fattar hon nu tro? Kan inte tänka mig det eftersom hon tydligen inte kan läsa heller!!!


agilitydream

Hej, jag jobbar på en gruppbostad och vet vad det innebär med tystnadsplikt. Det är av yttersta vikt att man respekterar detta annars har man inget inom vården att göra. Att inte respektera tystnadsplikten är detsamma som att inte respektera människan man jobbar med.



PUBLICERAT: 2009-03-14, 23:23:51 | URL: http://agilitydream.blogg.se/

KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara info?

E-POST (publiceras ej)

URL

Kommentar: